Zo maak je je gazon klaar voor de winter
blad er af en verticuteren
Heb je een gazon en vrees je een beetje voor een koude winter? Dan is het qua onderhoud goed om met een aantal praktische zaken rekening te houden. Daarom lees je in dit artikel hoe je jouw tuin helemaal klaar voor voor de winter kunt maken!
1. Bladeren verwijderen
Het gazon heeft veel zonlicht nodig om gezond te blijven, dus is het niet goed als er een hoop bladeren op het gras ligt. De zon kan dan zijn werk niet goed doen, waardoor het gras uiteindelijk zal afsterven wegens te weinig licht. Daarnaast zorgen hoopjes bladeren er ook voor dat er geen vocht kan verdampen, waardoor het gras ziek kan worden en schimmels kan ontwikkelen. Daarom is het heel belangrijk dat je losse bladeren van het gazon haalt!
2. Verticuteren
Aanhakend op het zojuist genoemde eerste punt is het tevens belangrijk dat je het gras verticuteert. Verticuteren is de naam voor het weghalen van de viltlaag op het gras en dit kan handmatig of machinaal. De viltlaag bestaat uit dood gras en mos dat zich in de loop der tijd verzameld heeft en het zonlicht blokkeert. Ook kan het overtollig vocht niet verdampen, waardoor je dus schimmels en grasziektes krijgt. Verticuteren doe je minimaal twee keer per jaar, in het voorjaar en najaar.
Handmatig verticuteren
Handmatig verticuteren doe je met een speciale hark. Deze is voorzien van messen van ongeveer 1 centimeter groot en hiermee kun je diep in het gazon harken. De viltlaag kan zo los worden gesneden. Voor een efficiënt resultaat maak je eerst horizontale banen met de hark en hier ga je vervolgens verticaal overheen. Op deze manier hark je de viltlaag makkelijk los.
Machinaal verticuteren
Verticuteren kun je ook machinaal doen. Een verticuteermachine is behoorlijk prijzig, maar het scheelt wel een hoop tijd en moeite. Dit is zeker het geval als je een groot gazon hebt.
3. Kalk strooien
Gras heeft een bepaalde pH-waarde nodig om optimaal te kunnen groeien. Deze zuurtegraad kun je aanpassen door kalk te strooien in het najaar. In de winter verzuurt de bodem namelijk nogal snel en de kalk gaat deze verzuring dus tegen. Daarnaast zorgt kalk er ook voor dat er minder mos groeit en stimuleert het de opname van voedingsstoffen in de grond. Om te controleren of de zuurgraad van de grond nog goed is, kun je een bodemtest uitvoeren. De ideale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5.
4. Najaarsbemesting
In het najaar is het van belang dat je een najaarsbemesting gaat doen. Deze bemesting bevat een hoog kaliumgehalte, wat goed is voor de weerstand van het gazon. Daarnaast bevat najaarsmest ook extra ijzer, wat het gazon sterker maakt. Houd er wel rekening mee dat je alleen bemest als het 7 graden Celsius of warmer is.
5. Laatste keer maaien
Je kunt in het najaar nog een laatste keer maaien voordat het echt begint te vriezen. Gras groeit namelijk alleen als het 7 graden Celsius of warmer is. Meestal zal dit rond eind november zijn. Houd er rekening mee dat je het gras niet korter dan 3 centimeter maait. Hebben we een zachte winter, dan kun je het gras nog een keer midden in de winter maaien (maar niet als het vriest dus).
6. Laat het gras met rust
Tenslotte willen we als tip geven om het gras in de winter wat meer met rust te laten. Dit geeft het gazon de ruimte om zich te herstellen en zich helemaal voor te bereiden op het voorjaar. Los van de bovengenoemde tips hoef je daarom verder niet zoveel meer te doen. Probeer dus ook niet teveel op het gras te lopen tijdens de winter, zeker niet als het net gevroren heeft en er sneeuw gevallen is. Dit sneeuw hoef je dan ook niet op te ruimen. Laat het gewoon liggen en wacht tot het smelt, want dan komt het vanzelf weer helemaal goed!
Een goed advies is goud waard
Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.