Zet je thermostaat een graadje lager

Deze winter

Als het kwik langzaam daalt, zijn we geneigd om de thermostaat een graadje hoger te zetten. Maar met de aankomende dure energierekeningen is het beter om dat niet te doen. Wist je dat het menselijk lichaam heel goed went aan lagere temperaturen in huis? Om de warmte in huis in de gaten te houden, kies je natuurlijk voor de beste slimme thermostaat die past bij jouw woning en leefstijl. Zo stel je in een handomdraai de temperatuur in.

 

Slimme thermostaat opvoeden
Er zijn slimme thermostaten die je zelf kan instellen qua temperatuur op verschillende momenten van de dag. Zo kun je instellen dat na 10 uur – als iedereen naar school en werk is vertrokken – de temperatuur wel wat lager mag. Maar dat het zo rond 6 uur in de avond de temperatuur weer wat opschroeft, zodat je in een behaaglijk huis thuiskomt. Vaak kun je een programma instellen voor doordeweeks en voor het weekend. Daarnaast zijn er slimme thermostaten die je met een app op je mobiel kan bedienen. Zelfs op afstand. Zit je dus in de file, dan gebruik je de app om de thermostaat bij te stellen. Deze apps geven ook heel veel inzicht in je verbruik. Dat is handig, want dan zie je ook meteen wanneer je aan het besparen bent.

Wennen aan een graadje lager
Een graadje lager kan best koud aanvoelen in huis. Vooral als je een warme temperatuur in huis gewend bent en je ’s avonds op de bank hangt. Hou dan toch vol en onderdruk de neiging om naar de thermostaat te rennen om deze hoger te zetten. Afgelopen zomer was het heel warm en uiteindelijk wende je daar ook wel wat aan. Dagen dat het 26 graden Celsius was, voelden na die dagen van 31 graden Celsius ineens veel kouder. Geef jezelf dus even de tijd om aan de lagere temperatuur in huis te wennen. Pak er een lekkere deken bij, trek sloffen aan en die heerlijke slobbertrui.

Besparen op de rekening
Maar bespaar je ook daadwerkelijk op je energierekening door het huis wat koeler te maken? Het antwoord luidt volmondig ‘ja’. De Consumentenbond berekende onlangs dat elke graad die je lager gaat, rond de zes procent aan energiekosten kan schelen. Dat kan zomaar oplopen tot bijna € 180 euro.

Verwarming
Heb je een centrale verwarming in huis zonder thermostaat, zet de knop dan standaard op eenzelfde temperatuur. Bijvoorbeeld op stand 3 of 2 ½. Wanneer je hier een constante stand kiest, blijft het huis op temperatuur. Dit hoef je natuurlijk niet voor het hele huis te doen. In de slaapkamers, badkamer en keuken is het bijvoorbeeld niet nodig om de verwarming aan te hebben. Hou verder deuren gesloten, zodat de warmte in de kamer blijft.

Verduurzamen van je huis
Natuurlijk helpt het om je huis te verduurzamen met een warmtepomp en wellicht zonnepanelen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je in een huurhuis woont, kun je deze maatregelen niet zomaar nemen. Je kan natuurlijk wel eens contact opnemen met de woningbouwvereniging om eens te informeren wat er mogelijk is. Samen met de medebewoners is het wellicht ook goedkoper om samen te investeren in kleine energiebesparende oplossingen.

Tips voor nog meer besparing
Gelukkig zijn er nog veel meer tips om energie te besparen die in iedere woning kunnen worden toegepast. Douche bijvoorbeeld wat minder en vooral korter. Heb je een kraan waarvan je de waterflow kan onderbreken zonder dat het water weer op temperatuur moet komen, zet het water dan even uit als je je haar inzeept met shampoo. Dan hoef je alleen water te gebruiken om het schuim uit te spoelen. Deze handige kranen zijn bij de bouwmarkt te koop en helpen je op water te besparen. Kijk of je het huis nog verder kan isoleren door tochtstrippen op de kozijnen van ramen en deuren te plaatsen. Plak radiatorfolie achter je verwarming om de warmte binnen te houden. En doe geen kleine wasjes of vaatwasjes. Spaar de was en de vaat op en was pas in de machine als deze vol is. Daarmee bespaar je ook water. Tot slot is het goed om nog te investeren in energiezuinige apparaten.

Behaaglijk
Als je ervoor kiest de thermostaat een graadje lager te zetten, probeer dan na een paar maanden om nog eens een graadje lager te gaan. Zolang het buiten redelijk warm is, is dat goed te doen. Wordt het te koud, neem warme chocomelk en een duik onder een warme deken.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Verwarming?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist