Een warmtepomp of een airco

wat is de beste keuze voor jouw huis?

In Nederland hebben we doorgaans te maken met grote seizoensverschillen in de temperatuur in huis. Onze goed geïsoleerde woningen houden de kou in de wintermaanden zoveel mogelijk buiten, wat in de zomermaanden juist nog weleens wil zorgen voor veel warmte. Voor het reguleren van de temperatuur in huis, kunnen een warmtepomp en airco daarom van grote waarde zijn. Maar wat past nu precies het beste in jouw woning? Alle verschillende soorten airco's en warmtepompen hebben voor- en nadelen, waar we in dit artikel op ingaan. 

Verwarmings- en koelingscapaciteiten 

Wist je dat de meeste warmtepompen en airco’s zowel kunnen koelen als verwarmen? Warmtepompen bereiken dit door middel van natuurlijke koeling. Door water in het systeem te laten lopen dat onder een bepaalde temperatuur is, kan een warmtepomp de temperatuur in huis een aantal graden laten dalen. Een airco is daarentegen specifiek ontworpen om te kunnen koelen, waardoor je met dit systeem lagere temperaturen kunt bereiken. Mocht je vooral op zoek zijn naar verkoeling tijdens de warme zomermaanden, is een airco daarom de beste keuze. 

Efficiëntie en energiebesparing 

Wanneer het aankomt op duurzaamheid, is een warmtepomp de beste keuze. Dit systeem verwarmt jouw huis namelijk op een energiebesparende manier. Warmtepompen werken op stroom en halen energie uit de omgeving. Denk hierbij aan het grondwater, de bodem en de buitenlucht. Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen kan er tot wel 80% gas worden bespaard. Dit maakt dat deze systemen heel rendabel zijn. Waterpompen die op hybride basis opereren, werken samen met de cv-ketel indien dit nodig is. Advies bij een hybride-warmtepomp is bij een specialist eenvoudig geregeld. 

Installatie en onderhoud

Bij het afwegen van de verschillende systemen, is het ook van belang om de installatie- en onderhoudsvereisten in het achterhoofd te houden. Voor het plaatsen van beide systemen is het aan te raden om een specialist in te schakelen. De installatie van een warmtepomp kost meer tijd dan de installatie van een airco, doordat er mogelijk ook een grondboring nodig is. Na de plaatsing, moeten warmtepompen daarbij goed worden onderhouden om de efficiëntie van het systeem in stand te houden. In dit opzicht zou je dus kunnen zeggen dat airco’s meer onderhoudsarm zijn dan warmtepompen. 

Samenvattend, zijn airco’s en warmtepompen beide waardevolle toevoegingen aan het huis. Met beide systemen kun je het hele jaar door een aangename temperatuur in huis creëren. Welke optie past het beste bij jouw wensen? 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Verwarming?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist