Aan de slag met een dakterras

op je platte dak

Heb je in het verleden voor een aanbouw gekozen of om andere redenen een plat dak? Je kunt deze ruimte mogelijk beter benutten, door er een dakterras te realiseren. Wie wil er geen plek om op hoogte van het uitzicht rondom je woning te kunnen genieten? Voordat je aan de slag kunt gaan met het plaatsen van een dakluik en het leggen van vlonderplanken op het platte dak zijn er een aantal andere stappen die doorlopen moeten worden. In dit artikel lees je er meer over. 

Bouwtechnisch advies en een omgevingsvergunning aanvragen 
Een belangrijke eerste stap bij de realisatie van een dakterras is het inschakelen van een bouwtechnisch specialist. Deze kan je meer vertellen over de staat van de dakbedekking en de last die het dak kan dragen. Blijkt de realisatie van een dakterras haalbaar te zijn? In dat geval is het zaak om een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Een vergunning is altijd verplicht bij dakterrassen. Vaak kan een bouwtechnisch specialist je helpen bij het aanleveren van de juiste informatie bij een vergunningsaanvraag. De gemeente wil zeker weten dat het dakterras past binnen het bestemmingsplan en voldoet aan enkele eisen op het gebied van veiligheid. 

Realisatie opgang naar het dakterras 
Zodra de omgevingsvergunning toegekend is, kan begonnen worden aan de bouw van de dakopgang. In de inleiding van dit artikel werd het dakluik al als optie genoemd. Zorg voor een stabiele trap naar dit luik. Om de kans op uitglijden op zo’n vaak steile trap te verkleinen, is het gebruik van antislip componenten op de traptreden aan te raden. Door een steile trap te gebruiken neemt de opgang naar het dak minder ruimte in beslag. 

Terras met houten of composieten vlonderplanken 
Op het platte dak start je met het leggen van regels, die als basis dienen voor de vlonderplanken. Het gebruik van zo’n constructie maakt dat er voldoende ruimte overblijft voor de afvoer van hemelwater. Bij het gebruik van vlonderplanken heb je de keuze uit houten en composieten modellen. Het voordeel van composieten vlonderplanken zit in de duurzaamheid ervan. Deze planken gaan over het algemeen langer mee dan de modellen van hout. De houten planken dien je na montage in te smeren met beits, als dat nog niet gedaan is. 

Zorg dat je in een van de vlonderplanken een gat realiseert voor de afvoer. Over de afvoer plaats je een bladvanger om een verstopping ervan te voorkomen. 
 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Woontrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist