Zelf buiten elektra aanleggen

veiligheid voorop

Werken met elektriciteit brengt altijd een risico met zich mee. Hoe leg je zelf buiten veilig elektriciteit aan om bijvoorbeeld uw tuin te verlichten of een extra stopcontact te creëren? Wij leggen het je graag uit.

Stappenplan

Begin altijd met het uitschakelen van de hoofdschakelaar. Boor een gat van binnenuit naar buiten en trek daarna vanuit de kruipruimte een stroomdraad naar buiten. Daarna plaats je een centrale lasdoos. Vanuit deze doos kun je later de tuinverlichting verder uitbouwen. Draai één van de wartels in de opening van de lasdoos en markeer de plek waar je de lasdoos gaat plaatsen. Vervolgens boor je de benodigde gaten en brengt daarin pluggen aan. Daarna kun je de lasdoos plaatsen tegen de muur. Wacht met het aansluiten van je buitenkabel altijd tot alle tuinelektra is aangesloten.

De stroomkabel aansluiten

Verwijder de buitenmantel van het stuk kabel dat zich straks in de lasdoos bevindt. Dat doe je gemakkelijk met een draadstripper. Heb je die niet? Dan maak je met een hobbymes een ondiep sneetje in de buitenmantel van de kabel. Daarna kun je de kabel dan vrij gemakkelijk strippen. Als je kabel bovengronds loopt kies je voor een grijze slagvaste elektrabuis die je op de muur vastzet met zogenaamde zadels. Leid de kabel recht en strak over de muur en laat bij de bochten een klein stukje over.

Stopcontact aansluiten

Voor elektriciteit in de tuin gebruik je alleen spatwaterdichte stopcontacten en schakelaars. Leg vanaf de geplaatste lasdoos een XMvK kabel naar het stopcontact met de schakelaar. Strip dan de draden en sluit ze aan op de polen. De bruine draad waar altijd spanning op staat, sluit je aan in de L van de schakelaar. Die staat voor Line. De zwarte draad is de schakeldraad. De gele draad is de aardedraad en de nuldraad heeft een blauwe of grijze kleur.

Stroomkabel veilig ondergronds wegwerken

Graaf een ongeveer 50 cm diepe geul om de stroomkabel veilig ondergronds weg te werken. Daarna kun je de grondkabel met stalen buitenmantel in de geul leggen en terug bedekken met tuingrond. Waar de kabel weer bovengronds komt kun je deze beveiligen met een stuk elektrabuis. Tijd om de tuinlamp definitief aan te sluiten. Sluit eerst de tuinlamp aan op de sokkel en daarna op de stroom. Nu mag de hoofdschakelaar opnieuw worden ingeschakeld en kun je vervolgens controleren of de buitenlamp brandt. Het juiste materiaal voor deze klus vind je bij Schneider Electric.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Tuinverlichting?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist