Voorjaarsschoonmaak in de tuin

Checklist en tips

Nu de dagen weer wat langer worden, staat bij veel mensen traditiegetrouw de voorjaarsschoonmaak op de planning. Maar niet alleen je huis, ook de tuin is toe aan een grote schoonmaak. Opruimen, organiseren en schoonmaken: met deze checklist en tips zit je deze lente op rozen en is het gras net een beetje groener dan bij de buren.

Het gazon: maaien, bemesten, verticuteren en opnieuw inzaaien
De voorjaarsschoonmaak begint met het voorzichtig harken van het gazon. Zo worden bladeren en takken verwijderd. Daarna volgt de eerste maaibeurt om de groei van de gazonplanten te stimuleren en de vertakking van de wortels te bevorderen. De derde stap is verticuteren met een speciale verticuteerhark- of machine. Dankzij deze beluchtingstechniek wordt het groen bevrijd van mossen en onkruid en kunnen licht, lucht, water en voedingsstoffen weer doordringen tot de wortels van het gras. 

Expert tip – Verticuteren komt van de Engelse omschrijving ‘vertical cut’, dus het verticaal bewerken van het gazon waardoor de viltlaag verwijderd wordt. Wil je het helemaal goed doen, bemest het gazon dan na het verticuteren met de 4-in-1 verticuteermix van WOLF-Garten zodat de grond extra vruchtbaar en gezond is.

Bloembedden schoonmaken en losmaken
Haal eerst de bladeren en dode plantenresten weg, bijvoorbeeld met de kleine bladhark LD-M van WOLF-Garten. Vervolgens wordt het onkruid met zijn wortels verwijderd, zodat het niet snel weer begint te groeien. De plantenresten kunnen bij het losmaken van de grond direct worden ingewerkt, waardoor de grond op natuurlijke wijze wordt bemest.

Expert tip: Het is beter om in het voorjaar niet diep te spitten, zodat de bodemorganismen niet te veel worden aangetast. Is de grond heel erg hard? Maak deze dan eerst heel voorzichtig los met een schoffel zodat de grond toch kan ademen en voedingsstoffen op kan nemen.

Bomen en heggen snoeien
Veel soorten bomen en hagen moeten nu ook gesnoeid worden. Dit helpt hen om in het voorjaar krachtig uit te lopen. Het beste is om dit na IJsheiligen te doen, wat dit jaar tussen 11 en 15 mei valt. De kans dat het daarna nog gaat vriezen is erg klein.

Expert tip: Denk aan verschillende snoeitijden. Sommige soorten, zoals abrikozen of pruimen, moeten niet in het voorjaar worden gesnoeid. Het is ook een goed idee om met het snoeien van veel hagen te wachten tot juni.

Vijver schoonmaken
In de vijver kunnen plantenresten zich aan de oppervlakte verzamelen, wat de waterkwaliteit negatief kan beïnvloeden wanneer het naar de bodem zakt. Zorg er in het voorjaar dus voor dat bladeren en ander bladafval in en rondom de vijver verwijderd worden. Dit kan met een vijverstofzuiger of met een schepnet zoals de WOLF-Garten WK-M. Tevens moeten nu de filters en pompen worden gereinigd en de UV-lampen worden gecontroleerd. Vul tot slot de vijver aan met schoon, vers water.

Schoonmaken van terrassen, balkons, paden en trappen
Naast het groen, moeten ook de verharde oppervlakken zoals terrassen, balkons, paden, trappen en opritten worden opgeknapt. Sterk vervuilde oppervlakken kunnen met bezem en schrobber worden gereinigd. Zo heeft de WOLF-Garten multi-star® serie sterke basisstelen waarop je een bezem en reinigingsborstel kan klikken. Deze serie bestaat al meer dan 35 jaar en is uitgebreid met het e-multi-star™-systeem, als het elektrische en energiebesparende antwoord op apparatuur die op benzine of olie werkt.

WOLF-Garten voegt aan dit e-multi-star™-systeem nu een reinigingsborstel op accu met twee extra opzetstukken toe. Deze maken het schoonmaken van vloeren, voegen en kanten super eenvoudig. De elektrische reinigingsborstel is geschikt om het terras en stenen vloeren zowel droog als nat te reinigen. Op de borstel kunnen twee handige, motorloze opzetstukken geklikt worden: een voegen- en onkruidkrabber of een kantensnijder.

Experttip: Bijzonder hardnekkig vuil kan effectief worden verwijderd met een hogedrukreiniger. Voorzichtigheid is echter geboden bij de reiniging van houten terrassen of zandsteen! Maak hier de moslaag, die zich in het koude seizoen heeft afgezet, liever los met een borstel en wat water.

Tuinhuisje, garage en serre opruimen
Opruimen is hier, net als in huis, een goede basis. Want als je ruimte creëert, is het makkelijker schoonmaken. Na een basisreiniging van het interieur door vegen en stofzuigen is een stoomreiniger een goede oplossing voor hardnekkige vlekken. De muren kunnen snel worden ontdaan van spinnenwebben en vuil met een bezem of ragebol. Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het ook een goed idee om de deuren en de garagedeur te onderhouden.

Expert tip: Controleer de dakgoot en regenpijp op verstoppingen. Met een speciale dakgootreiniger zoals de WOLF-Garten GC-M kunnen bladeren en vuil grondig en eenvoudig worden verwijderd.  Met een telescoopsteel, zoals uit de WOLF-Garten multi-star® serie, wordt het bereik vergroot en heb je geen ladder nodig om bij de dakgoot te kunnen. Ook handig voor het wassen van ramen.

Tuingereedschap en meubilair
Last but not least verdient ook het tuingereedschap een opfrisbeurt en moet het worden onderhouden en zo nodig gerepareerd voordat het tuinseizoen begint. Hetzelfde geldt voor het tuinmeubilair, dat nu grondig moet worden schoongemaakt.

Zo zijn de tuin en de buitenruimte weer in topvorm, net op tijd voor de eerste zonnige dagen - de zomer kan komen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Tuingereedschap?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist