![Stichting Groenkeur](https://wonenwonen.nl/uploads/cache/crop_jpeg/rc/DW0Uth8N/uploads/media/5e0085223ebe6/dutch-garden-481.jpg)
Stichting Groenkeur
Dutch Garden verdient naam
Stichting Groenkeur roept tuin- en landschapsarchitecten op om de Nederland tuincultuur een identiteit te geven. "The Dutch are the world's best gardners" stond vorig jaar november als titel in het vakblad van hoveniers. Wie wil weten wat een Franse of een Engelse tuin is kan gewoon even kijken op Wikipedia. Nederlanders zijn dan misschien wel het beste in tuinieren, maar wat is een Dutch Garden?
De definitie van de Nederlandse tuin moet nog gemaakt worden op Wikipedia. Ergens in een verdwaalde link valt nog wel te lezen dat een oud-Hollandse tuin een tuin is met buxushagen en bloemperken. Deze definitie stamt uit de 19e eeuw toen bloembollen nog een kostbaar bezit waren. Met de bloemen liet de tuineigenaar zijn rijkdom zien. De zuinige Hollander zette de bloembollen natuurlijk wel alleen in de voortuin waar ze gezien werden. De Old Dutch Garden is dus eigenlijk een oud-Hollandse voortuin.
De auteur van het vakblad baseert zich op successen van Nederlandse ontwerpers zoals Ton van der Linden, Piet Oudolf en Henk Gerritsen. De uitspraak over "world's best gardners" is een quote van Christopher Woodward, de directeur van het Garden Museum in London. Hij introduceert het tuintype "Dutch Wave". Geen hagen, maar een plantentuin op ecologische grondslag waarin wilde- en gecultiveerde planten worden gecombineerd. De winterbeleving van de tuin is belangrijk bij de plantkeuze. Oudolf gebruikte daarvoor grassoorten. De Dutch Wave beweging stamt uit de jaren 90 en heeft een sterke invloed gehad op de Britse tuincultuur. Hebben we dan ongemerkt toch een naam voor de moderne Nederlandse tuincultuur?
De Dutch Wave is herkenbaar aan wuivende grassoorten en bloeiende vaste planten. De Old Dutch Garden herken je aan de bloemperken. Voor de laatste kun je naar de keukenhof. Japanners en Duitsers doen dat massaal. De bloembol is niet voor niets een beroemd exportproduct. Voor de Dutch Wave is nog geen park. Dat wordt wel hoog tijd, maar eerst moeten we de Nederlandse tuincultuur een naam geven. Stichting Groenkeur, het kwaliteitskeurmerk voor hoveniers, loopt binnen de sector al enige tijd te hoop voor het benoemen van de Nederlandse tuincultuur.
Grassoorten werden altijd al wel gebruikt. Ook is de opkomst van natuurlijke Heem tuinen wel bekend. De combinatie van beide stijlen met de bedoeling om een vier seizoenen tuinbeleving te creëren wordt nog niet door iedereen bewust zo toegepast. Misschien zijn er nog wel meer typische Nederlandse tuinstijlen. Het zou goed zijn als tuin- en landschapsarchitecten zich gezamenlijk richten op het benoemen en vergroten van de internationale bekendheid van de Nederlandse tuinstijlen. Dat geeft ontwerpers houvast om de Nederlandse tuincultuur een identiteit te geven te geven.
Stichting Groenkeur herhaald hiermee openlijk de oproep die ze kort geleden heeft gericht aan de Nederlandse Vereniging voor Tuin en Landschapsarchitecten (NVTL). Het duiden van de Nederlandse tuincultuur is goed voor het internationale aanzien en het helpt om richting te geven aan verdere professionalisering. Dat komt uiteindelijk de kwaliteit die Nederlandse tuinontwerpers en hoveniers leveren ten goede.
De namen Dutch Wave Garden en de Old Dutch Garden kunnen al op Wikipedia. Ook in Nederland zal de Dutch Garden het vast en zeker goed doen. Wie wil er nu geen originele Dutch Wave Garden van een internationaal erkende tuinarchitect? En bij elk monumentaal pand hoort toch een authentieke oud-Hollandse voortuin? ConsuWijzer.nl beveelt in elk geval alvast een hovenier aan met het Groenkeur kwaliteitskeurmerk.
Een goed advies is goud waard
Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.