Help, overtollig water in de tuin

Het zakt niet weg!

Het onderhouden van een weelderig en smetteloos gazon is essentieel om er als huiseigenaar plezier van te hebben. Het kan onaangenaam zijn om een zich ontwikkelende plas stilstaand water tussen het landschap op te merken, vooral als deze plas al een poos aanwezig is.Niet alleen kan stilstaand water ervoor zorgen dat je gazon doodgaat, maar het brengt ook schade toe aan je sierplanten. Bovendien brengt het ook nog eens de fundering van jouw huis in gevaar. Stilstaand water staat bekend als een broedplaats voor muggen, maar kan daarnaast nog meer ernstige problemen veroorzaken. Online vind je alle info over infiltratiesysteem!

Stilstaand water in de tuin: oplossingen

Gelukkig zijn er verschillende technieken voorhanden om de impact van stilstaand water te verminderen. Je kunt onmiddellijk maatregelen nemen om de waterafvoer van het gazon te verbeteren, hoewel dit wel afhankelijk is van de hoofdoorzaak van het probleem. Hier volgen een paar suggesties om minder last te ervaren van stilstaand water in de tuin.

Besproei je gras volgens de aanwijzingen op de verpakking

Het geautomatiseerde sproei- of irrigatiesysteem kan een paar aanpassingen nodig hebben wanneer je te maken hebt met stilstaand water. Probeer het gras minder regelmatig of korter water te geven, zodat je minder water verbruikt. Nader onderzoek of overleg met een lijngoot consulent kan nodig zijn wanneer aanpassingen aan de waterbeheersingspraktijken de problemen met de waterafvoer niet oplost.

Opnieuw egaliseren

Herbegraaf de grond rond jouw eigendom door een ervaren tuinarchitect te raadplegen. Wanneer je een probleem hebt met stilstaand water in de achtertuin, kun je experts raadplegen die meedenken in het vinden van creatieve oplossingen.  Vraag je tuinarchitect om een schriftelijk rapport waarin de ligging van laaggelegen gebieden, natuurlijke waterlopen en drainageplaatsen die aanwezig zijn in het eigendom, gedetailleerd aan te geven.

Maak je grond meer waterabsorberend door organisch materiaal toe te voegen. Gecomposteerde bladeren en mest breken de grond op in kleinere stukken. Hierdoor vormen er zich kleine waterkanalen in de bodem.

Spitten van de grond

Een schop kan het ideale gereedschap zijn om bovenstaande problemen aan te pakken. De beste strategie is echter om te wachten op een droge tijd, voordat je zoveel mogelijk van de ondoordringbare laag onder de grond opgraaft. Werk samen met een deskundige aannemer die precies weet hoe te boren in de dicht opeengepakte ondergrond en die technieken kent om de harpan te breken.

De afwatering kan verbeterd worden door de grasranden dieper te maken. Je zult er met een hoge grondwaterspiegel waarschijnlijk eerder omheen moeten werken dan dat je het probleem verhelpt. Hoewel het in eerste instantie niet de meest passende oplossing lijkt, kan het vergroten van de diepte van de grasranden, de afwatering verbeteren. Je kunt ook verhoogde bedden bouwen door aarde op elkaar te stapelen.

Construeer een regentuin

Je kunt stilstaand water in de tuin voorkomen door een regentuin aan te leggen, die regenwater opvangt en gebruikt om planten te besproeien. Het gaat dan om planten die gewend zijn te groeien in vochtige omstandigheden.

Installeer een afvoer

Voor de installatie van een afvoer worden eenvoudige materialen gebruikt, soms wel gordijnafvoeren genoemd. De waterstroom wordt van het huis weggeleid door een geul met een afschot. Een geperforeerde pijp ligt in een met grind gevulde geul op de bodem, waardoor de zwaartekracht zorgt voor de omleiding van het water.

De aanwezigheid van stilstaand water zou het plezier dat je beleeft aan de achtertuin niet mogen belemmeren. Wanneer je de oorzaak van de afwateringsprobleem ontdekt en stappen onderneemt om deze te verhelpen, heb je binnen een korte tijd weer een mooi gazon.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Tuintrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist