Zelf een houten veranda bouwen

Handige info

Met een veranda kun je niet alleen in de zomer, maar ook tijdens de andere seizoenen optimaal genieten van je tuin. Een houten veranda is bovendien vrij gemakkelijk zelf te maken. Het materiaal is eenvoudig te verwerken en relatief goedkoop. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden bij het bouwen van een houten veranda? Wat is het verschil tussen een overkapping en een veranda? En wat is de beste manier om het dak af te werken? Je leest het allemaal in dit artikel.

Verschil veranda, overkapping, aanbouw en serre
Om verwarring te voorkomen, zetten we eerst de verschillen tussen een veranda, overkapping, aanbouw en serre op een rij. Een overkapping is een verzamelnaam voor allerlei bouwwerken die bestaan uit een dak en een onderstel van bijvoorbeeld palen. Een veranda is dus ook een overkapping, maar niet iedere overkapping is een veranda. Een veranda zit altijd vast aan het huis. Vaak grenst het aan de voor- of achterdeur van een woning. Een overkapping kan ook los in de tuin staan. Een aanbouw is daarentegen een verlenging van je woning. Deze ruimte is dus goed geïsoleerd en hoort bij het huis. Een serre is volledig gemaakt van glas. Het bouwwerk staat niet op palen, maar bestaat vooral uit kozijnen.

Voordelen van houten veranda
Naast dat hout eenvoudig te verwerken en erg betaalbaar is, heeft het ook een hele mooie uitstraling. Het natuurlijke materiaal brengt meer sfeer en karakter in de tuin. Een houten veranda is geschikt voor iedere stijl. Er zijn namelijk veel mogelijkheden op het gebied van kleur en de afwerking. Van stoer zwart hout tot een hout met een lichtbruine tint.

Koop een prefab veranda
Een ander groot voordeel: je kunt een houten veranda als prefab kopen. Dit is een bouwpakket met alle benodigde materialen. Je kunt de veranda zelf nog op maat maken door de houten delen te zagen. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Kies dan voor een veranda bouwpakket op maat. Het hout van deze prefab veranda is al ingekeept en hoeft alleen nog maar in elkaar gezet te worden.

Maak het dak af met EPDM
De meeste veranda’s hebben een plat dak. Deze kun je het beste afwerken met EPDM dakbedekking. Dit is namelijk heel eenvoudig zelf te doen. Kies voor het gemak voor een compleet EPDM pakket waar alle benodigdheden bij worden geleverd.

Vergunning voor houten veranda
In veel gevallen heb je geen vergunning nodig voor het bouwen van een houten veranda. Wel zijn er een aantal eisen waar het bouwwerk aan moet voldoen. Deze kunnen per gemeente verschillen. Vraag het daarom altijd eerst na voordat je begint met bouwen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Serres en veranda's?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist