Hoe bescherm je je bezittingen met woonverzekeringen?

Wat wel en wat niet

De meeste mensen bouwen in de loop der jaren behoorlijk wat bezittingen op. Zo is de kans groot dat je inmiddels een eigen woning bezit. Alle spullen die hierin staan, maken ook onderdeel uit van je bezittingen. Omdat al je bezittingen samen een flinke waarde vertegenwoordigen, is het belangrijk om ze goed te beschermen. Woonverzekeringen kunnen je hier een handje bij helpen. In deze tekst vertellen wij je hoe jij je bezittingen beschermt met behulp van woonverzekeringen.

 

Sluit een opstalverzekering af
Als je op zoek gaat naar een woonverzekering, ontdek je al snel dat je deze verzekering niet af kunt sluiten. Dat klopt, want het is een verzamelnaam voor een inboedel- en opstalverzekering. Om je duidelijk te maken hoe je je bezittingen beschermt met woonverzekeringen, staan we hier stil bij beide verzekeringen. We beginnen met de opstalverzekering, want deze woonverzekering is verplicht voor iedereen die in een koophuis woont. Huur je? Dan is dit niet het geval. De verplichting om een opstalverzekering af te sluiten ligt in dat geval bij de verhuurder.

Door een brand, storm of inbraak kan je woning flinke schade oplopen. De kosten voor het verhelpen van deze schade vallen in dat geval hoog uit, waardoor het niet prettig is als je dit allemaal zelf op moet hoesten. Gelukkig is dit niet aan de orde als je een opstalverzekering hebt, want schade aan je huis door een onverwachte gebeurtenis wordt dan vergoed door je verzekeraar.

Denk overigens niet alleen dat schade aan je woning zelf gedekt wordt door een opstalverzekering. Ook schade aan spullen die aan je huis vastzitten, valt namelijk binnen de dekking van deze woonverzekering. Zonnepanelen, een inbouwkoelkast en een vaste vloer zijn bijvoorbeeld verzekerd op een opstalverzekering. Dit geldt ook voor bijgebouwen, zoals schuur of carport.

Verzeker ook je inboedel
Waar een opstalverzekering in sommige gevallen verplicht is, geldt dit voor een inboedelverzekering niet. Of je nou koopt of huurt, je bepaalt helemaal zelf of jij je inboedel verzekert of niet. Omdat je premie betaalt voor een inboedelverzekering, besluit je misschien om deze verzekering links te laten liggen. Je bespaart zo weliswaar op de premie, maar besef je ook dat het je flink wat geld kan kosten als jij je inboedel niet verzekert. Je bent namelijk niet verzekerd voor schade aan de losse spullen in huis door bijvoorbeeld brand, inbraak, storm of regen.

Net als het huis zelf en alles wat hieraan vastzit, vertegenwoordigt de complete inboedel vaak ook een behoorlijke waarde. Daarom is het verstandig om hier een verzekering voor af te sluiten. Doe je dit niet? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het herstellen van schade aan de losse spullen in huis. Schade door eigen schuld is overigens niet standaard meeverzekerd op een inboedelverzekering. Als jij je hier ook voor wilt verzekeren, sluit je een allrisk inboedelverzekering af.

Overweeg ook een aansprakelijkheidsverzekering
Je houdt er misschien geen rekening mee, maar jouw bezittingen kunnen ook schade aanrichten bij een ander. Zo kan iemand bijvoorbeeld gewond raken als hij bij jou thuis op bezoek is. In dat geval is de kans groot dat jij hiervoor aansprakelijk gesteld wordt. Omdat de kosten van zo’n schadeclaim hoog op kunnen lopen, is het niet prettig als je dit uit eigen zak moet betalen. Overweeg daarom ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is weliswaar geen woonverzekering, maar het is er wel een goede aanvulling op.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist