Berekening annuïteitenhypotheek

zo bereken je jouw maandlasten

Wie voor het eerst een huis koopt en gebruik wil maken van hypotheekrenteaftrek, kan voor een annuïteitenhypotheek kiezen. Dit is één van de meest gekozen hypotheekvormen in Nederland en tevens een ideale hypotheek voor starters. Ben je benieuwd wat een annuïteitenhypotheek precies is, wat de voordelen zijn en hoe je de berekening annuïteitenhypotheek maakt om achter jouw toekomstige maandlasten te komen? Lees dan snel verder!

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Als je een annuïteitenhypotheek of annuïtaire hypotheek neemt, betaal je elke maand een vast bruto bedrag. Dat bedrag bestaat, net als bij een lineaire hypotheek, uit twee delen: rente en aflossing op de hypotheek. Zolang het rentepercentage en de looptijd niet wijzigen, blijft dit bedrag gelijk. De verhouding tussen rente en aflossing verandert wél iedere maand: je betaalt bij aanvang namelijk meer rente en minder aflossing. Gedurende de looptijd verandert dit en betaal je een groter deel aan aflossing en een kleiner deel aan rente. Dus, hoe meer hypotheek je aflost, hoe minder rente je betaalt.

Een annuïteitenhypotheek is door deze veranderende verhouding perfect voor starters. In het begin kun je namelijk maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek waardoor je netto maandlasten lager uitvallen. Later worden je netto maandlasten hoger, omdat je meer aflost en minder rente betaalt en dus minder hypotheekrente kunt aftrekken van de belasting. Echter moet dit geen probleem zijn, omdat je tegen die tijd hoogstwaarschijnlijk meer verdient en die kosten gemakkelijk kunt opvangen. Ideaal, toch?

De voordelen en nadelen van een annuïteitenhypotheek

Voordelen:

●       Aanvankelijk relatief lage maandlasten door belastingvoordeel;

●       Het bruto maandbedrag is gelijkblijvend tijdens de rentevaste periode;

●       Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost;

●       Relatief eenvoudige hypotheekvorm;

●       Hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar;

●       Mogelijk recht op NHG.

 

Nadelen:

●       Netto maandbedrag stijgt;

●       In het begin van de looptijd los je minder af en betaal je meer rente;

●       Relatief dure hypotheekvorm (vergeleken met lineair).

 

Denk je dat een annuïteitenhypotheek iets voor jou is? Hieronder vertellen we hoe je de berekening annuïteitenhypotheek maakt, zo kom je te weten welk bruto bedrag je maandelijks gaat betalen.

Berekening annuïteitenhypotheek: zo maak je ‘m!
Zelf jouw annuïteitenhypotheek berekenen, is prima te doen. Je moet een aantal zaken meenemen: jouw hypotheek(schuld), het hypotheekrentepercentage per maand en de looptijd in het aantal maanden. Vervolgens kun je met diverse online tools of de volgende formule de annuïteit berekenen:

Annuïteit = (maandrente / (1 – ((1 + maandrente) ^ -aantal periodes))) * hypotheekbedrag

Betekenis van de tekens in de berekening annuïteitenhypotheek:

^ = Tot de macht

/ = Gedeeld door

* = Vermenigvuldiging

Hieronder een voorbeeld van een berekening annuïteitenhypotheek:

●       Hypotheek = 216.000

●       Maandrente = 2% per jaar = 0,02 / 12 = 0,00167 per maand

●       Looptijd = 360 maanden (30 jaar)

Annuïteit = (0,00167 / (1 – ((1 + 0,00167) ^ -360))) * 216.000 = 798,38

De annuïteit komt bij deze annuïteitenhypotheek afgerond uit op €799 bruto per maand. De bruto lasten blijven altijd gelijk, netto stijgen de kosten in verband met de hypotheekrenteaftrek.

Meer weten over de berekening annuïteitenhypotheek, extra aflossen of oversluiten?
De hypotheek en de annuïteit berekenen is voor veel mensen een ingewikkeld begrip en een van de grootste financiële keuzes die je in je leven zult maken. Wil je graag hulp en advies? Stap dan naar een ervaren hypotheekadviseur voor de berekening annuïteitenhypotheek. Ook als je vragen hebt over extra aflossen, tussentijdse renteaanpassing of jouw huidige hypotheek oversluiten, kun je terecht bij een hypotheekspecialist. Zij kijken samen met jou welke hypotheek bij jouw financiële situatie past en geven inzicht in alle kosten, besparingen en terugverdientijd.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist