kast op maat

8 goede tips

t maken van een kast op maat is niet zo moeilijk als het lijkt. Wanneer je de prachtig afgewerkte kasten ziet, lijkt het erg ingewikkeld. Maar als je een beetje handig bent, kun je zelf ook een kast op maat maken. Hoe je dat doet? Wij geven 8 handige tips voor het maken van een (inbouw)kast op maat.

1.         Kies een geschikte plaats voor de kast

Een kast op maat wordt meestal gekozen omdat een standaard kast niet goed in de ruimte past. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de ruimte smal, hoog of vreemd gevormd is. Een andere reden voor een kast op maat is omdat je daarmee de ruimte echt voor 100% kunt gebruiken. Kies dus eerst een geschikte plaats waar je de kast wilt hebben.

2. Teken de kast met indeling

Maak een schets van de kast die je in gedachten hebt. Vergeet hierbij niet om ook de indeling te tekenen. Doe de reality-check: gaat dit allemaal passen? Wat is het handigst? En zal het ook mooi staan op deze plaats?

3. Neem de maten nauwkeurig

Ga je naar de winkel voor een gewone kast, dan mag de maat vaak wel afwijken. Bij een kast op maat mag dat natuurlijk niet. Neem dus alle maten zo nauwkeurig mogelijk op. Denk erom dat je niet alleen de buitenmaten neemt, maar ook de maten van de indeling. Teken nu een nauwkeurige bouwtekening met de maten.

4. Bedenk de afwerking

Je bedenkt welke afwerking de kast moet krijgen vóórdat je gaat bouwen. Zo ontdek je of wat je wilt wel haalbaar is. Wil jij een kast met deuren, of wordt het een open kast? En welke kleur hout wil je gebruiken? Wordt het een kast van houten planken, of kies je voor gelamineerd
hout? Wat past er eigenlijk het beste in jouw woonstijl?

5. Maak een materialenlijst

Nu maak je een lijst van alle benodigde materialen. Hierbij houd je er rekening mee dat je ook bevestigingsmateriaal nodig hebt. Elke plug, schroef, spijker en haak moet op de lijst worden gezet. Alleen dan kun je op een goede manier je inkopen doen.

6. Haal de benodigdheden in huis

Haal de benodigdheden voor je kast in huis. Je kunt ze online bestellen, maar het kan ook praktisch zijn om het op te halen bij de betere bouwmarkt. Dan weet je tenminste zeker dat je alles hebt wat je nodig hebt.

7. Aan de slag

Tijd om aan de slag te gaan met de kast. Je begint met werken van groot naar klein. Dit is een handige volgorde:

-      Maak de achterwand van de kast in orde

-      Maak de zijkanten van de kast als je deze van hout maakt

-      Bevestig de indeling in de kast

-      Hang de deuren op hun plaats en stel ze goed af

-      Maak de afwerking netjes af

Vergeet vooral niet dat je deze 10 veelgemaakte fouten bij het klussen probeert te voorkomen. Ze kunnen heel wat schade veroorzaken bij het maken van je nieuwe kast op maat!

8. Wat als je niet zo handig bent?

Wat als je wel een inbouwkast wilt maken, maar niet zo handig bent? Of als je niet precies weet wat je nodig hebt? Dan kun je ook een kast op maat bestellen. Je kunt de kast dan ook helemaal vormgeven zoals jij dat wilt. Je krijgt alle materialen en een handleiding thuis, zodat  je hem zelf in elkaar kunt zetten. En ben je echt niet handig, dan kun je dit ook door een expert laten doen.

Een kast op maat kun je zelf maken als je handig bent. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je wat ervaring hebt met het werken met hout. Heb je hier geen ervaring mee, dan is er kans dat het resultaat tegenvalt. Toch vormt het bouwen van een kast op maat een leuke uitdaging en het is voor de zelfklusser een mooi en nuttig karwei. En… meestal met een prachtig resultaat!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Maatwerk?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist