Spelen met gevaar

De veiligheidsrisico’s van Slim Speelgoed

Producten van speelgoed doen er vandaag de dag alles aan om het speelgoed voor kinderen interessanter te maken. Zo gebruiken ze steeds vaker sensoren, microfoons, internetverbinding, camera’s en in sommige gevallen zelfs spraakherkenning. Kortom, het speelgoed wordt steeds slimmer! Maar wat zijn nou precies de gevaren van dit slimme speelgoed? Hier zetten we een aantal gevaren voor je op een rij!

Gegevens verzamelen

Een groot deel van het slimme speelgoed verzamelt gegevens over je kind of kinderen om op die manier nóg beter in te kunnen spelen op wat zij precies leuk vinden. Denk daarbij aan op welke momenten van de dag ze met het speelgoed spelen, waar ze dat doen en welke gebruikersnamen en wachtwoorden ervoor worden gebruikt. Hierdoor wordt er op jonge leeftijd al veel persoonlijke data over je kinderen verzamelt.

Is er dan sprake van een datalek, dan bestaat het risico dat deze gegevens op straat komen te liggen. Het is in het verleden al eens gebeurt bij V-Tech, een bedrijf dat voorheen slim speelgoed maakte. Door een hack in de beveiliging zijn er verschillende persoonlijke gegevens van zo’n 5.000 gezinnen op straat komen te liggen. In 2016 werden er door de pop ‘My Friend Cayla’ zelfs kinderen afgeluisterd, waarbij die informatie zelfs naar een derde partij werd verzonden.

Gemakkelijk te hacken

Daarbij komt dat steeds meer producenten inspelen op de rage door slim speelgoed te ontwikkelen, zonder dat ze daarbij ook het veiligheidsaspect goed meenemen. Zo zien we bijvoorbeeld een flinke stijging van producenten in landen als China, die hun speelgoed voor een prikje aanbieden op websites als Temu of Alibaba.

Dat is ook precies waar het grote gevaar schuilt, aangezien deze producenten bijna niet te controleren zijn, terwijl ze wel enorm lage prijzen aanbieden. Voor consumenten lijkt het daarom erg interessant, want het product is wel 10 keer goedkoper dan in Nederland. Maar dit gaat vaak wel ten koste van een groot deel van je veiligheid.

Deze bedrijven brengen namelijk geen software updates meer uit, hebben niet de hoge kwaliteitsstandaard die we in Nederland hebben en willen alleen zo veel mogelijk producten verkopen. Naar de veiligheid van deze producten kun je vaak fluiten.

Tips om veiligheidsrisico’s te voorkomen

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van dit slimme speelgoed, hebben we een aantal tips om deze veiligheidsrisico’s te voorkomen.

Controleer de Bluetooth verbinding

Allereerst is het aan te bevelen om de Bluetooth verbinding van het apparaat te controleren. Vaak staat het apparaat namelijk via bluetooth in verbinding met een telefoon, computer of laptop. Ga daarbij niet blind uit van de informatie die door de fabrikant wordt verschaft. De wetgeving omtrent privacy en speelgoed is namelijk nog erg beperkt, waardoor er voor fabrikanten veel ruimte is om in te manoeuvreren.

Met een beveiligde verbinding voorkom je bijvoorbeeld dat anderen ineens verbinding maken met het apparaat en tegen je kind beginnen te praten. Ben hier erg alert op voordat je het speelgoed besluit te kopen.

Schaf een VPN aan

Daarnaast is het advies om een VPN aan te schaffen en deze te installeren op je router. Dit kun je doen met de NordVPN kortingscode. Door een VPN op je router te installeren, zijn alle apparaten die via de router met het internet verbinding maken, beschermd. Zo wordt zowel inkomende als uitgaande data versleuteld, waardoor hackers er bijvoorbeeld al niet bij kunnen.

Het is voor hen daarnaast ook een stuk moeilijker om het slimme speelgoed te hacken, aangezien deze beschermd worden door de VPN. Doordat je locatie ook nog eens verborgen is, kunnen hackers ook niet met een IP-check zien over welke apparaten je allemaal beschikt. Kortom, een belangrijk aspect om de veiligheid van slim speelgoed te verhogen.

Kies voor een Antivirus programma

En tot slot adviseren we nog om een antivirus programma aan te schaffen, zeker als je kinderen een tablet, laptop of smartphone gebruiken. Met een antivirus programma weet je namelijk direct of er gevaarlijke applicaties of programma’s op je apparaat staan én kun je direct maatregelen nemen. Zo kun je deze bijvoorbeeld verwijderen, kun je het apparaat loskoppelen van de andere apparaten en neem je veel minder risico op verdere verspreiding.

Kortom, het slimme speelgoed lijkt een goede uitvinding voor je kind, maar voorzichtigheid is aan te raden. Niet alleen zijn deze apparaten soms makkelijk te hacken, de kans is ook dik aanwezig dat er gegevens van je kinderen op straat komen te liggen. Om dit risico te beperken, is het aan te raden het apparaat goed te controleren, een VPN aan te schaffen en te kiezen voor een goed antivirus programma.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Overig?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist