Een handig stappenplan voor de voorjaarsschoonmaak

Haal de lente in huis:

Het begin van het voorjaar is een uitstekend moment om je huis eens goed van onder naar boven schoon te maken. Het kan echter ook een grote klus zijn waartegen je opkijkt en liever uitstelt. Een goed plan kan helpen je het duwtje in de rug te geven om aan de slag te gaan. Daarom geven we je een handig stappenplan waarmee je jouw huis fris en schoon kunt maken voor de lente.

 

Voorbereiding voorjaarsschoonmaak

1. Planning. Bepaal wanneer je de voorjaarsschoonmaak gaat doen en schat in hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Maak een schema, bijvoorbeeld over meerdere dagen of weken, afhankelijk van je agenda. Het hoeft natuurlijk niet allemaal in één keer. Door tijd hiervoor te reserveren, committeer je jezelf aan deze taak.

2. Benodigdheden. Zorg dat je alle schoonmaakmiddelen en gereedschappen bij de hand hebt. Geef jezelf geen excuus door niet alles in huis te hebben. Denk aan allesreiniger, glasreiniger, desinfectiemiddel, dweilen, microvezeldoeken, een ladder, en eventueel specifieke reinigers voor materialen zoals hout en roestvrij staal. Mis je nog dingen? Bekijk dan de scherp geprijsde schoonmaakmiddelen op Huchem.nl.

3. Opruimen. Ruim eerst op voordat je gaat schoonmaken. Sorteer spullen die weg kunnen of die een nieuwe plek moeten krijgen. Dit is ook een goed moment om dingen weg te gooien die je niet nodig hebt en alleen maar in de weg liggen. Bedenk, een opgeruimd huis is een opgeruimde geest.

Schoonmaak per ruimte

We adviseren om de grote schoonmaak per ruimte aan te pakken. Dit is behapbaar en overzichtelijk. Ook kun je zo de schoonmaak verdelen over verschillende momenten.

Keuken

1. Apparatuur. Maak de koelkast, oven en magnetron zowel van binnen als van buiten schoon. Voor de vaatwasser zijn speciale schoonmaaktabletten. Dat is lekker makkelijk dus. Vul ook het vaatwaszout bij. Vergeet niet de filters van de afzuigkap te reinigen, hier hoopt veel vet op. Lees ook ons artikel over het schoonmaken van RVS.

2. Kastjes en lades. Haal alles eruit, gooi producten die over datum zijn weg en maak de binnenkant schoon.

3. Aanrecht en spoelbak. Reinig het aanrecht, inclusief de spoelbak, met een desinfecterend middel. Kies een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor je aanrecht.

Badkamer

1. Douche/bad. Maak de douche, het bad, de douchekop en de kranen schoon en ontkalk ze. Vooral de douchekop kan minder goed werken door kalkaanslag.

2. Toilet. Reinig het toilet grondig, besteed extra aandacht aan het schoonmaken onder de randjes. 

3. Wastafel en spiegel.  Maak de wastafel schoon en poets de spiegel tot hij glanst.

Slaapkamers en woonkamer

1. Stoffen. Stof alle oppervlakken af, vergeet niet achter meubels, en bovenop kasten en lampen.

2. Stofzuigen en dweilen. Geef alle vloeren een grondige beurt. Probeer ook op die plekken te stofzuigen waar je anders nooit komt. Verschuif daarom kasten om overal bij te kunnen.

3. Textiel. Was gordijnen (indien mogelijk), kussenhoezen  en dekbedden. Lucht matrassen en kussens uit. Je slaapkamer is meteen een stuk frisser!

Overige ruimtes

1. Hal en trappen. Stofzuig en dweil de vloeren, neem de leuningen ook af met een vochtige doek.

2. Ramen. Was alle ramen van binnen en buiten. Vind je ramen wassen een vervelend klusje? Dit is iets wat veel mensen uitbesteden aan een professionele ramenwasser die om de zoveel tijd langskomt.

Specifieke taken

1. Luchtfilters.  Vervang of reinig de luchtfilters van je verwarming of airconditioning.

2. Verlichting. Maak lampen en lichtschakelaars schoon. Hierop kan een hoop vuil en stof zich verzamelen.

3. Plinten. Neem plinten af met een vochtige doek.

Afronden grote schoonmaak

1. Controleer. Loop je huis door om te zien of je niets hebt gemist.

2. Ontspan.  Geniet van je schone en frisse huis! We weten zeker dat je hier een goed gevoel van krijgt.

Tips voor bij het schoonmaken

1. Muziek. Zet tijdens het schoonmaken je favoriete muziek op om gemotiveerd te blijven. Ook een podcast kan helpen om de tijd door te komen.

2. Gezin. Betrek indien mogelijk je gezinsleden bij de schoonmaak voor een sneller resultaat. Veel handen maken licht werk.

3. Milieuvriendelijk. Overweeg het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen voor een duurzamere aanpak.

De voorjaarsschoonmaak is een flinke klus, maar met een goede planning en doorzettingsvermogen zul je een heerlijk schoon en opgeruimd huis als beloning hebben. Veel succes! Ben je binnen klaar en heb je de smaak te pakken? Ga dan direct door met het schoonmaken van je tuin.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Overig?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist