Jouw spullen beschermen in huis:

Jouw spullen beschermen in huis:

Er kan in huis van alles gebeuren waardoor jouw spullen beschadigd kunnen raken of zelfs verdwijnen na diefstal. Vaak zijn spullen vervangbaar en blijft het bij materiële schade. Maar soms heb je dubbele pech wanneer je spullen ook nog eens emotionele waarde hebben en onvervangbaar zijn. Maar wat valt er nou precies onder inboedel? En wanneer kun je je beroepen op je verzekeraar en wanneer niet?

Jouw inboedel verzekeren
Hoewel het niet verplicht is, is het wel verstandig om je inboedel te verzekeren. Als je een woonverzekering hebt, dan valt je inboedel daar vaak ook onder. Tot een inboedel worden spullen gerekend die zich in jouw woning bevinden. Denk bijvoorbeeld aan meubels, kleding, maar ook boeken, sieraden, elektronica, kunst, etc. Eigenlijk alles wat je kunt verhuizen. Met andere woorden, spullen die niet vastzitten in en aan jouw huis. Hiervoor ben je bij aankoop of huur van een woning niet automatisch verzekerd, maar heb je een inboedelverzekering nodig. Maar dat betekent niet dat al je bezittingen volledig gedekt zijn.

Het is slim om de waarde van jouw inboedel in te schatten voordat je een verzekering afsluit. Hiermee voorkom je dat je je over- of onderverzekert. Bij oververzekering betaal je meer premie dan nodig gezien de waarde van jouw spullen. Bij onderverzekeringen riskeer je dat je verzekering niet het hele bedrag terugbetaalt waardoor je voor onvoorziene kosten kunt komen te staan. Voor de waardebepaling spelen jouw leeftijd, inkomen, gezinssituatie en de oppervlakte van jouw woning een belangrijke rol. Dit komt doordat alleenstaanden bijvoorbeeld minder spullen hebben, mensen met een hoger inkomen duurdere spullen hebben, en iemand met een grotere woning ook meer spullen heeft.

Schade claimen
Of je schade kunt claimen bij de verzekeraar hangt simpel gezegd af of het je eigen schuld is of niet. Er zijn in ieder geval een aantal factoren waarvoor je sowieso verzekerd bent: brand, inbraak en gewelddadige beroving, storm, blikseminslag en ontploffing. Dit zijn over het algemeen dingen waar je zelf weinig invloed op hebt. Maar het ligt soms gecompliceerder dan je denkt:

Waterschade
Toch zijn er altijd addertjes onder het gras. Laten we waterschade als voorbeeld nemen: hoewel waterschade onder de basisdekking van de inboedelverzekering valt, wordt er altijd door een inspecteur vastgesteld of de schuld bij jou ligt. Een gesprongen leiding door bevriezingen kun je bijvoorbeeld niks aan doen. Maar is er lekkage ontstaan door achterstallig onderhoud? Dan zal de inspecteur de schuld bij jou leggen omdat je dit had kunnen voorkomen en wordt de schade niet vergoed.

Wanneer je ook schade door eigen schuld wilt claimen, bestaat er bij een inboedelverzekering de mogelijkheid om een allrisk dekking te kiezen. Hiermee zou bijvoorbeeld jouw Iphone bij waterschade wel worden vergoed, of wanneer je rode wijn over je gloednieuwe witte bank laat vallen. Toch raadt Michel Ypma, expert inboedelverzekering bij Independer aan om hier goed over na te denken: “Ga voor een hoog eigen risico. Net als bij een zorgverzekering kun je bij een inboedelverzekering je eigen risico verhogen. Zo draagt de inboedelverzekeraar minder schadelasten en houd jij de premie van je woonverzekering laag. In veel gevallen kun je zelf kiezen of je kiest voor een eigen risico of niet”.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist