Het inrichten van een woonkeuken

5 onmisbare tips

Als er iets is dat we van de pandemie hebben geleerd, is dat het eigenlijk ook best fijn is om af en toe lekker veel thuis te zijn. Tijdens de lockdowns in Nederland moesten we onszelf voornamelijk thuis zien te vermaken, wat resulteerde in veel verbouwingen en verhuizingen - alles om maar nóg fijner te kunnen wonen.

 

Hierbij zien we dat de keuken steeds vaker een verlengstuk is van de woonkamer. Het is niet alleen meer de plek om te koken, maar ook om te kletsen, te werken, te borrelen en te ontspannen. Zie je het ook wel zitten om van je keuken een gezellige woonkeuken te maken? Check dan de 5 tips in dit artikel.

1. Zorg voor voldoende (opberg)ruimte in woonkeuken

Als eerst is het goed om te weten dat je voor een woonkeuken de nodige ruimte moet hebben. Beschik je dus over een kleine, smalle keuken dan is het niet mogelijk om daar een woonkeuken van te maken. Met een uitbouw of verbouwing zijn er wellicht wel opties om dit te doen. Maar: ook in een grote ruimte moet je zorgen voor voldoende opbergruimte zodat de bewegingsvrijheid groot is.

Schaf een keuken aan met grote, hoge kasten waar je veel in kwijt kunt. Denk aan borden, bekers, spullen om cocktails te maken, kookboeken, pannen, kruiden en meer. Daarbij is het belangrijk dat er genoeg loopruimte is zodat het geheel overzichtelijk en ruim is. Berg losse spullen zoveel mogelijk op voor een nog groter geheel. Extra tip: maak een barretje aan de keuken vast voor leuke cocktailavonden en knusse eetmomenten.

2. Schaf een kookeiland aan voor woonkeuken

Wat heel goed past bij een woonkeuken is natuurlijk een kookeiland. Mocht je de ruimte hebben voor een kookeiland in je keuken dan is het zeker aan te raden om je hier in te verdiepen. Hoe leuk is het om lekker te koken terwijl je gasten op een barkruk aan het kookeiland zitten? Of om in de weer te gaan met spullen om cocktails te maken terwijl je lekker met z'n allen aan het eiland zit?

Een kookeiland draagt écht bij aan het hele idee van een woonkeuken en samenzijn. Er is ruimte voor het gezin en voor gasten, omdat zo'n centraal punt perfect is voor ontbijtjes of fancy diners samen. Wat helemaal mooi meegenomen is, is dat je bij een kookeiland over extra werkruimte én extra opbergruimte beschikt. Ideaal!

3. Kijk goed naar de verlichting in woonkeuken

Een onderdeel dat vaak vergeten wordt bij het veranderen van de keuken in een woonkeuken is de verlichting. Dat is zonde, want je verlichting draagt ontzettend veel bij aan de sfeer in je keuken. Het is goed om te weten dat je verschillende soorten lampen nodig hebt. Bij het kookeiland is het een must om over verlichting te beschikken die je én feller kunt zetten voor bij het koken én sfeervol aan kunt doen voor gezellige avonden cocktails, diners en meer.

Zorg daarbij voor sfeerverlichting rondom de eettafel, omdat dat de plek is waar je voornamelijk zit tijdens het eten. Een aanrader is om in de keuken gebruik te maken van slimme verlichting die je eenvoudig met je smartphone kunt bedienen. Het voordeel hiervan is dat het bij veel slimme verlichting mogelijk is om de warmte en de sterkte van de lampen in te stellen.

4. Denk ook aan handige moderne apparaten

Natuurlijk is een woonkeuken niet compleet zonder dat je er de meest handige keukenapparaten hebt staan. Daarmee wordt koken in zo'n keuken nóg comfortabeler en vooral leuker. Denk alleen al aan de koelkast waar je waarschijnlijk iedere dag gebruik van maakt. Schaf een ruime koelkast aan; helemaal wanneer je met een groot gezin bent. Kijk ook naar de grootte van het fornuis op het kookeiland: ga je voor vier, zes of acht kookpitten?

Naast standaard onderdelen van een keuken is het leuk om eens te kijken naar de extra keukenapparaten die beschikbaar zijn. Zo kunnen veel mensen niet meer zonder een airfryer en is de keukenmachine ook niet weg te denken uit de moderne keuken. Met beide apparaten wordt eten bereiden nog eenvoudiger. Ook ideaal: een Quooker! Daarmee krijg je direct gekookt water uit de kraan.

5. Let ook op het creëren van een warme sfeer

Tot slot mag een warme sfeer natuurlijk niet ontbreken in een woonkeuken. Het is immers een plek om even te ontspannen of om samen te komen met vrienden en familie. Besteed daarom extra aandacht aan de kleuren die je gebruikt. Kies het liefst voor warme en natuurlijke tinten zoals aarderood, beige, donkergroen en bruin. Ook donkerblauw past goed in de keuken.

Ga ook aandachtig aan de slag met het zoeken naar decoratieve accessoires die goed matchen bij de kleuren, evenals mooie eetkamerstoelen en een mooie (ronde) tafel die je in de woonkeuken kunt plaatsen. Items van natuurlijke materialen zoals hout en rotan doen het heel goed in zo'n ruimte. Met de bovenstaande tips ben je helemaal klaar om een cocktailparty of diner night te organiseren in je eigen woonkeuken!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Gratis meer informatie over Keukentrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist