Beplantingsplan

sluitpost of uitgangspunt?

Wat is nu het verschil tussen een tuinontwerp en een beplantingsplan? En, heb ik ze allebei nodig als ik een tuin wil laten ontwerpen?’ Een vraag die me als tuin- en landschapsontwerper regelmatig gesteld wordt. Deze vraag beantwoord ik in principe met ‘ja’.Een beplantingsplan vormt een essentieel onderdeel van het totale plan, het tuinontwerp.

Tijdens het ontwerpproces wordt eerst gekeken hoe de tuin door de opdrachtgever gebruikt gaat worden. Waar moet gelopen, gezeten, gewerkt kunnen worden? Hoe groot moeten deze ruimtes zijn? Vervolgens wordt gekeken hoe en met welke middelen deze ruimtes vorm gegeven kunnen worden. Hier krijgt de beplanting al een belangrijke rol in het ontwerpproces: planten, al dan niet in groepen, maar ook heesters en bomen kunnen dienen als bouwstenen om tot de gewenste indeling te komen.

Door te letten op en te variëren met hoogte, breedte, textuur en kleur kunnen een of meerdere sferen binnen de tuin neergezet worden. Uitzichten en zichtlijnen worden benadrukt of juist bewust ontnomen, allemaal door het gericht toepassen van de juiste beplanting. De beplanting is in dit geval de derde dimensie binnen het ontwerp.

Na het vormgeven van de hoofdruimtes en lijnen kan aanvullende beplanting gebruikt worden om een bepaalde sfeer in de tuin te versterken.

Beplanting maar ook het beplantingsplan roept bij best wat opdrachtgevers een reserve op. Want: beplanting is toch duur, en moet onderhouden worden?

Beplanting is in de meeste gevallen zeker niet duurder dan een alternatief in de vorm van een schutting of andere niet-levende tuinelementen. Een goed gekozen beplanting gaat decennialang mee, en vraagt vaak minder onderhoud dan niet-levende tuinelementen.

Om onderhoud tot een minimum te beperken is het zaak een ontwerp te kiezen dat opgebouwd is uit een goede kwaliteit onderhoudsarme beplanting. En die bestaat wel degelijk, en kan er ook nog heel bloemrijk uitzien! Houd het daarvoor wel simpel: kies voor een paar sterke soorten die afwisselend door het jaar iets te bieden hebben. Zorg dat de groene basiselementen van de tuin interessant zijn. Het gaat wederom niet om de veelheid, maar om de kwaliteit! Een goed tuinontwerp kan niet zonder een doordacht beplantingsplan.

Met speciale dank aan Hanneke Clabbers van Buro Clabbers

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Tuinontwerp?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist